Κατασκευαστής: Πιπερόριζα
Κωδικός: p020224
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
2,20€
Product block

Διαθέσιμες Επιλογές

Επικοινωνία
  • Email

    info@ipiperoriza.gr

  • Phone

    210 5691701

Φορμα
Product block

ΝΙΦΑΔΕΣ ΒΡΩΜΗΣ
Η βρώμη (βρώμος, αγριογέννημα, αγριοβρώμη, βρωμάρι, ταγή, αγριοσίφουνα, αβένα, Αγγλικα: oatmeal, groats, straw, grain) είναι δημητριακό, που προέρχεται από φυτό Avena sativa (Βρώμη η εδώδιμη), της οικογένειας των Αγρωστωδών (Graminae). Στους βοτανοθεραπευτές είναι γνωστή ως «τροφικό παλινορθωτικό». 

Είναι φυτό ποώδες, μονοετές, πολύκλωνο και καλλιεργείται παντού για την παραγωγή σανού ή διαιτητικών τροφών με μεγάλη θρεπτική αξία. Οι βλαστοί της είναι κοίλοι με μικρές τούφες ύψους και φτάνει σε ύψος τα 130cm. Τα φύλλα της είναι πλατιά, επίπεδα, λεία ή χνουδωτά, γραμμοειδή οξύληκτα ενώ τα άνθη της είναι ενωμένα ανά δύο με κλήση προς τα κάτω και σχηματίζουν αραιά στάχυα. Καλλιεργείται σε πλούσια εδάφη, ηλιόλουστα, με καλή αποστράγγιση και είναι ανθεκτική στο κρύο. 

Η θρεπτική αξία του φυτού ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Σπέρματα βρώμης βρέθηκαν σε λείψανα λιμναίων οικισμών στην Ελβετία από την εποχή του Ορείχαλκου ενώ η καλλιέργειά της αναφέρεται για πρώτη φορά στους χριστιανικούς χρόνους. Λέγεται ότι οι Σκωτσέζοι έχουν γερά νεύρα γιατί κάνουν μεγάλη χρήση του φυτού και σε αυτό λένε επίσης ότι οφείλουν και το υψηλό ανάστημά τους. Με την προσωνυμία «βρόμιος» λατρεύτηκε ο θεος Διόνυσος, γεννημένος από το δημητριακό «βρόμος» και το οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται από αυτό.

Έχει χαρακτηριστεί και ως «λειτουργικό τρόφιμο» λόγω της περιεκτικότητάς της σε β-γλυκάνη. Οι β-γλυκάνες είναι δομικοί πολυσακχαρίτες και τις συναντάμε στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων. Πολλές έρευνες συμπέραναν πως οι φυτικές ίνες όπως το πίτουρο βρώμης βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ και συμβάλουν στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος.  Η μελέτη CARDIA κατέληξε στις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών καθώς παρατηρήθηκαν βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης, μείωση σωματικού βάρους, αρτηριακής πίεσης, τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και του ινωδογόνου αίματος. Οι μηχανισμοί με τους οποίους δρουν οι διαλυτές β-γλυκάνες στα λιπίδια αίματος είναι οι εξής:

1.    Δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης που δεσμεύει τη χοληστερόλη και δεν επιτρέπουν την απορρόφηση της.
2.    Δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στον ορό.
3.    Μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου αναστέλλουν την σύνθεση της χοληστερόλης.

Οι σπόροι της βρώμης είναι πλούσιοι σε στερεοπητικά έλαια τα οποία είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε. Περιέχουν πρωτεΐνες (14%) σάκχαρα, διάφορα γλουκονικά με κυριότερο το άμυλο, αλκαλοειδή (ανάμεσα τους τριγωνέλλη και αβενίνη που έχει δυναμωτικές ιδιότητες για τα νεύρα και τις οιστρογονικές ουσίες.), λιπίδια, σαπωνίνες, φλαβόνες, στερόλες και βιταμίνη Β και C. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, χαλκό, κοβάλτιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο, βλεννίνη, λεύκωμα, γλοιϊνη, δεξτρίνη, λιπαρές ουσίες, κυτταρίνη και πυριτικό οξύ.

 Δρα ως νευροτονωτικό, αντικαταθλιπτικό, θρεπτικό, μαλακτικό και επουλωτικό. Η βρώμη είναι ένα από τα καλύτερα ιάματα για «θρέψη» του νευρικού συστήματος. Θεωρείται ειδικό ίαμα σε περιπτώσεις νευρικής εξασθένησης και εξάντλησης, όταν συνδέονται με κατάθλιψη. Η μεγάλη ποσότητα πυριτικού οξέος που περιέχουν τα άχυρα δικαιολογούν τη χρήση του στις δερματοπάθειες και βοηθά όσους θέλουν να καταπνίξουν την επιθυμία τους και προσπαθούν να απεξαρτηθούν από την νικοτίνη και άλλα διεγερτικά. Το φυτό χρησιμοποιείται επίσης στον θυρεοειδή και την έλλειψη οιστρογόνων, για εκφυλιστικές νόσους όπως πολλαπλή σκλήρωση και για κρυολογήματα. Σύμφωνα με μελέτες, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στις νιφάδες βρώμης, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Οι φυτικές ίνες, λόγω του ότι απορροφούν αρκετή ποσότητα νερού, επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, βοηθώντας επομένως  στον έλεγχο του βάρους.

Η βρώμη τρώγεται κυρίως σε μορφή χυλού μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σαν συστατικό σε πολλές συνταγές όπως για παράδειγμα για γλυκά βρώμης, πλιγούρι βρώμης, μπισκοτάκια και ψωμί βρώμης. Ήδη τα μπισκότα ωμής βρώμης έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή ενώ στην Αγγλία η βρώμη χρησιμοποιείται και για την παρασκευή μπύρας. Οι νιφάδες βρώμης είναι κατάλληλες για το πρωινό γεύμα καθώς δημιουργούν αίσθημα πληρότητας και κορεσμού.

Αξιολόγηστε

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!