Η ουρολοίμώξη προκαλείταιι στο ουροποιητικό σύστημααπό παθογόνους μικροοργανισμούς και κυρίως στη πλειοψηφία τους, από τοβακτήριο Escherichia Coli (E.Coli), που ζει στο έντερο. Υπόκανονικές συνθήκες τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που καταφέρνουν ναεισέλθουν στο ουροποιητικό απομακρύνονται μέσω της ούρησης και δεν δημιουργούνπροβλήματα. Όταν όμως οι παθογόνοι μικροοργανισμοί βρίσκουν "πεσμένη"την άμυνα του οργανισμού, εισέρχονται από την ουρήθρα δημιουργώντας φλεγμονή.Τα μικρόβια που εισβάλλουν στο ουροποιητικό σύστημα:

  • στην πλειονότητα των περιπτώσεων μολύνουν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα)
  • μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και στην ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) και
  • σπανιότερα, προκαλούν λοίμωξη και στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα).

Η ουρολοίμωξη είναι συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση μετους άνδρες και αυτό οφείλεται κυρίως σε ανατομικούς λόγους. Επιρρεπείς στιςλοιμώξεις του ουροποιητικού είναι και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδηδιαβήτη, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, αφού τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρααποτελούν «τροφή» για τα μικρόβια. Από μελέτες προκύπτει ότι 1 στις 5 γυναίκεςταλαιπωρούνται από ουρολοίμωξη οι οποίες συχνά υποτροπιάζουν. Επίσης άτομα πουαναβάλλουν συστηματικά την ούρηση για αργότερα, ακόμη και όταν η επιθυμία είναιεπιτακτική, παραμελούν την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής ή δεν πίνουν πολύνερό είναι περισσότερο ευάλωτα για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

Ουρολοίμωξη και εγκυμοσύνη

  Συχνή είναι η εμφάνιση της ουρολοίμωξης κατά την εγκυμοσύνη λόγω του ότιτο έμβρυο ασκεί πίεση στο ουροποιητικό τους σύστημα και κυρίως στους ουρητήρες,με αποτέλεσμα να προκαλείται απόφραξη και στάση των ούρων.

Ουρολοίμωξη συμπτώματα 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι το αίσθημα καύσου καιπόνου στην περιοχή της κύστης κατά την ούρηση, η συχνουρία με κύριοχαρακτηριστικό την αποβολή πολύ μικρής ποσότητας ούρων, η επιτακτική ούρηση, ταθολά και δύσοσμα ούρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσίααίματος. Σε λοιμώξεις του ανωτέρου ουροποιητικού όπως η πυελονεφρίτιδα, μπορείνα εμφανιστεί πόνος στην κοιλιά, αδυναμία, πυρετός, ρίγος ή ναυτία.

Διάγνωση ουρολοίμωξης 

  Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται από τον ουρολόγο μέσω τηςκαλλιέργειας ούρων για να ταυτοποιηθεί το μικρόβιο που την προκάλεσε και μέσωτου αντιβιογράμματος, ώστε να προσδιοριστεί το κατάλληλοαντιβιοτικό/αντιμικροβιακό φάρμακο. Ανάλογα με τα ευρήματα και το ιστορικό τουασθενούς, ο ουρολόγος θα αποφασίσει για το φάρμακο που θα πρέπει να ληφθεί,καθώς και για τη διάρκεια της θεραπείας, ειδικά στις περιπτώσεις τωνουρολοιμώξεων που υποτροπιάζουν. Οι έγκυες γυναίκες χωρίς την καθοδήγησηγιατρού, απαγορεύεται να λαμβάνουν φάρμακα, διότι ενδέχεται να βλάψουν τηνκύηση.

Αντιμετώπιση ουρολοίμωξης

Τοφαρμακείο της φύσης διαθέτει πολλά φυσικά βότανα για τη πρόληψη και για τηναντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

 

Βότανα για ουρολοίμωξη

Tα cranberries 

  Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές αντισηπτικές ταννίνες τις προανθοκυανιδίνες(PACs) που βοηθούν στη μείωση της ικανότητας ελαττώνοντας την εξάπλωσητων βακτηρίων στα νεφρά αδρανοποιώντας τη δράση τους. Είναι σημαντικό ναλαμβάνονται τουλάχιστον 300-500 mgεκχυλίσματος cranberries με απόδοση σε PACs τουλάχιστον 45 mg 1-3 φορέςημερησίως για την θεραπεία και για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης και 200-400 mg cranberries ημερησίως για τηπρόληψη των υποτροπών.

Τα διουρητικά αντισηπτικά βότανα

  Το uva ursi, τα στίγματα καλαμποκιού, το solidago,η σημύδα, η τσουκνίδα, ο μαϊντανός, το σπαράγγι, ο μίσχοςκερασιού και η γιάβα (orthosiphon), αυξάνουν με φυσικό τρόπο τηδιούρηση, «διώχνοντας» τα μικρόβια από το ουροποιητικό μέσω των ούρων. Επιπλέονασκούν αντισηπτική δράση στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη, μειώνοντας τηπιθανότητα ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων.

Τα αντιμικροβιακά βότανα

  Το εκχύλισμα των σπόρων grapefruit, και η echinacea τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα καιδρουν με φυσικό τρόπο κατά των μικροβίων στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.

Άλλα φυσικά όπλα για την ουρολοίμωξη

  Η μαννόζη και η n-acetyl-cysteine (NAC) είναι δύο φυσικάσυστατικά που δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ στην ουροδόχο κύστη,αποτρέποντας τη προσκόλληση των βακτηρίων, αναπτύσσοντας έτσι ένα μη φιλικόπεριβάλλον για την ανάπτυξή τους. Συστήνεται η λήψη 2-4 γραμμαρίων μαννόζης ήNAC ημερησίως για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης.

  Πολύ σημαντική είναι η διατήρηση της υγιούς χλωρίδας των φιλικώνβακτηρίων, τόσο για την αντιμετώπιση των παθογόνων βακτηρίων μέσω τουανοσοποιητικού συστήματος, τόσο και για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδαςλόγω λήψης αντιβιοτικών φαρμάκων. Τα προβιοτικά εξισορροπούν τηχλωρίδα του εντέρου και επιπλέον αποτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίωνστην ουροδόχο κύστη και στον κόλπο (κολπίτιδα).

  Επίσης η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος ενισχύουντο ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού κατά των βακτηρίων.Ιδιαίτερα η βιταμίνη C κάνει τα ούρα πιο όξινα, δημιουργώντας έτσι ένααφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια. Μετά την έναρξη των συμπτωμάτωνσυστήνεται η λήψη 1000 mg βιταμίνης C για μια εβδομάδα.

Συμβουλές αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης

Υπάρχουνκάποια πρακτικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την αντιμετώπιση τηςουρολοίμωξης, μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

1. Κατανάλωσηάφθονων υγρών και κυρίως νερού για την αύξηση του όγκου των ούρων καιτην απομάκρυνση των μικροβίων από τη κύστη
2. Τακτική και πλήρης κένωση της ουροδόχου κύστης χωρίς αναβολή
3. Προσεκτικός καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής και χρήση βαμβακερώνεσωρούχων για αποφυγή μεταφοράς μικροβίων στην ουρήθρα
4. Πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι και αποφυγή προϊόντων που διαταράσσουν τη ωφέλιμηχλωρίδα
5. Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με συνδιασμό cranberries,μαννόζης/NAC, προβιοτικών και διουρητικών/αντισηπτικών βοτάνων. Προτεινόμενα
συμπληρώματα:

6.Ιατρική συμβουλή ώστε να τεθεί έγκαιρα διάγνωση και να δοθεί η κατάλληληαντιβιοτική/αντιμικροβιακή θεραπεία. Καλό είναι μην λαμβάνεται κανένα φάρμακοχωρίς ιατρική συνταγή, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από διαβητικάάτομα. 
7. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται είναι απαραίτητη ησυμβουλή του ουρολόγου.

 

Image
Image
Image