info@ipiperoriza.gr
210 5691701
ΣΟΥΜΑΚ
Από τα βασικά μπαχαρικά της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής το
σουμάκ… σπάει τα κοντέρ περιεκτικότητας αντιοξειδωτικών (συγκεκριμένα έχει 176
φορές μεγαλύτερη ποσότητα από το «διάσημο» kale). Χρησιμοποιήστε το σε
σκόνη στις σαλάτες ή σε κρέατα για να δώσετε άρωμα… ανατολης.
Το σουμάκ
προσθέτει ξινούτσικη γεύση που θυμίζει λεμόνι. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες
για να καταπραΰνει το στομάχι.
Ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα, το σουμάκ είναι από τα βασικά μπαχαρικά της
κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής. Στο Ιράν, για παράδειγμα, θα δείτε
βαζάκια με σουμάκ πάνω στο τραπέζι, δίπλα στο αλατοπίπερο.
Το σουμάκ παρασκευάζεται από τον καρπό των φυτών της
οικογένειας Rhus που ευδοκιμούν σε ημιτροπικά κλίματα. Διατηρεί το βυσσινί
χρώμα των ανθών του φυτού. Έχει πλούσιο άρωμα και γεύση ελαφρώς ξινή που
θυμίζει λεμόνι.