Κατασκευαστής: Πιπερόριζα
Κωδικός: p020082
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
0,80€
Product block

Διαθέσιμες Επιλογές

Επικοινωνία
  • Email

    info@ipiperoriza.gr

  • Phone

    210 5691701

Φορμα
Product block
Η Σέννα ή Σινναμική (Senna ή the Sennas): πρόκειται για γένος ανθοφόρων φυτών από την οικογένεια των (Fabacae), με τα περισσότερα από τα 260 έως 350 είδη να ευδοκιμούν στις τροπικές περιοχές και ελάχιστα από αυτά να επιβιώνουν σε εύκρατες ζώνες. Το γένος έχει συνδεθεί με το είδος Σέννα Αλεξανδρινή ή Αιγυπτιακή (S. Alexandrina ή Cassia Senna/Acutifolia), η οποία ονομάστηκε λόγω της ομώνυμης πόλης της Αιγύπτου από όπου εξαγόταν παραδοσιακά το πρώτο αυτό γνωστό είδος στην Ευρώπη και την Ασία. Η λατινική ονομασία Acutifolia οφείλεται στο πτεροειδές σχήμα των φύλλων του φυτού. Στενά συνδεδεμένο είναι και το είδος Angustifolia (= «έχων λεπτό φύλλωμα»), το οποίο επίσης χρησιμοποιήθηκε από πολύ νωρίς για τους θεραπευτικούς της σκοπούς. Η αραβική ονομασία «sanā», από όπου προέκυψε και η ονομασία σέννα, σημαίνει λαμπερός και πιθανόν να οφείλεται στο έντονο κίτρινο χρώμα των ανθέων του φυτού. Η καλλιέργεια της Σέννα ξεκίνησε από τις όχθες του Νείλου, όπου συνεχίζει να παράγεται μέχρι τις μέρες μας, ωστόσο η παραγωγή του εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες όπως η Ινδία και η Βρετανία, λόγω της ιδιαίτερα ευεργετικής βοτανολογικής δράσης της. 
Ως φαρμακευτικό φυτό (medicinal plant), η σέννα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις ισχυρές υπακτικές της ιδιότητες, με τους καρπούς να έχουν ηπιότερες επιδράσεις από ό,τι τα φύλλα της. Η σέννα είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε καταστάσεις όπως δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), αιμορροΐδες (για τη βελτίωση της διαδικασίας κένωσης), ραγάδες εντέρου. Περιέχει χημικές ουσίες γνωστές ως σεννοσίδες, οι οποίες αλληλεπιδρούν με το βλεννογόνο του εντέρου με επακόλουθη διέγερση της λειτουργίας κένωσης.  Χρησιμοποιούνται δε μάλιστα σε μερικές χώρες για την εκκένωση του εντέρου πριν από εξέταση κολονοσκόπησης ή χειρουργικής επέμβασης παχέος εντέρου. Η σέννα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό σε διάφορα διαιτητικά ροφήματα τύπου τσάι για τον έλεγχο βάρους, ωστόσο η μεμονωμένη και μακροχρόνια χρήση της σέννα (άνω της μίας εβδομάδας) δεν ενδείκνυται λόγω της ισχυρότατης καθαρτικής φύσης της. Παρά τις ισχυρές επιδράσεις της σέννας, απαιτούνται περίπου 6-12 ώρες για να εκδηλωθούν τα αποτελέσματα.
Η σέννα είναι επίσης παρούσα στη γαστρονομία της Νοτιοανατολικής Κίνας και κυρίως της Ταϋλάνδης, όπου χρησιμοποιείται σε φαγητά με κρέας και λαχανικά. Επίσης ομοίως με τη χέννα, η σέννα χρησιμο-ποιείται ως βαφή μαλλιών με ανοιχτές ξανθιές αποχρώσεις.
Το ρόφημα παρασκευάζεται ως εξής: σε 100 ml  νερό προστίθενται 2 κ σούπας αποξηραμένα φύλλα ή λοβοί. Τοποθετούνται σε μπεν μαρί (με κλειστό πώμα) ώστε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά. Εν συνεχεία, το μίγμα αφήνεται να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Εναλλακτικά, σε 100ml νερό, προσθέτουμε 2 κ. σούπας φύλλα σέννας και τα αφήνουμε να μείνουν για 5-8 ώρες. Κατόπιν σουρώνουμε και καταναλώνουμε μισό φλιτζάνι μετά το βραδινό φαγητό. Για ηπιότερη δράση και καλύτερη ανοχή από τον οργανισμό η σέννα συνδυάζεται αρμονικά με κανέλα, γαρίφαλο, πιπερόριζα (τζίντζερ) και άλλα μπαχαρικά ή βότανα. Η θεραπεία με σέννα δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 10 συνεχείς ημέρες ιδίως όταν δε συνοδεύεται από την καθοδήγηση ειδικού.
Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Αξιολόγηστε

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!