Κατασκευαστής: Πιπερόριζα
Κωδικός: p020078
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
1,40€
Product block

Διαθέσιμες Επιλογές

Επικοινωνία
  • Email

    info@ipiperoriza.gr

  • Phone

    210 5691701

Φορμα
Product block
Το Ρήον ή Ρεβέντι ή Ραβέντι  (Rheum) (Rhubarb) είναι γένος πολυετούς θάμνου γηγενές της Ασίας με μακρόχρονη ιστορία χρήσης στην Ασία και ιδίως την Κίνα. Το είδος Officinalis («ιαματικό ρεβέντι») χρησιμοποιήθηκε εντατικά και από πολύ νωρίς, από μογγολικές φυλές και ειδικά από τις Ταταρικές φυλές Gobi αλλά και τους Κινέζους για τις πολύτιμες φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ονομάστηκε και «ραβέντι της ερήμου» λόγω της ιδιαίτερης ικανότητάς του να εξοικονομεί νερό για να επιβιώσει σε περιοχές άνυδρες και άγονες. Τα αυλακωμένα φύλλα του φαίνεται να χρησιμεύουν ως ένα είδος αρδευτικού συστήματος, μειώνοντας την επιφάνεια έκθεσης του νερού στην ηλιακή ακτινοβολία και άρα την ταχύτητα εξάτμισής του. Η λατινική ονομασία «rheum» σημαίνει ροή και είναι μάλλον συνδεδεμένη τόσο με την προηγμένη διοχέτευση του νερού από τα φύλλα του φυτού αλλά και την ήπια υπακτική και διουρητική του δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε αντίθεση με τις μακρόχρονες θεραπευτικές του υπηρεσίες, η χρήση του φυτού στη γαστρονομία είναι σχετικά πρόσφατη ξεκινώντας από την άλλη άκρη του κόσμου, τη Μεγάλη Βρετανία το 17ο αιώνα.
Ως θεραπευτικό φυτό (medicinal plant), χρησιμοποιείται κατά βάση το ρίζωμα του φυτού με εξισορροπιστικές ιδιότητες για το γαστρεντερικό σύστημα. Οι υπακτικές (χάρις στις ανθρακινόνες) και παράλληλα αντισηπτικές και στυπτικές του (χάρις στις τανίνες που περιέχει) ιδιότητες, το καθιστούν ιδανικό για τη χρόνια δυσκοιλιότητα (σε μεγαλύτερη δοσολογία) αλλά και πολύ χρήσιμη θεραπεία για καταστάσεις όπως η διάρροια και η δυσεντερία (σε μικρότερη δοσολογία). Είναι επίσης χολαγωγό, στομαχικό και τονωτικό της πέψης, διουρητικό και καθαρκτικό, μαλακτικό, ανθελμινθικό και αντισπασμωδικό χρησιμοποιείται όπως και το γαϊδουράγκαθο (ως αφέψημα) για την αποτοξίνωση και κάθαρση του οργανισμού, τις αιμορροΐδες, ήπια προβλήματα στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη ακόμα και σε έλκη ή προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα με αναφορές όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Θεωρείται επίσης ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και την πρόληψη του καρκίνου, ανακουφίζει τους πόνους και τη φαγούρα σε αρθρίτιδα, εκζέματα, ψωρίαση, έρπητα. Επίσης χρησιμοποιείται και για την ανακούφιση και επούλωση εγκαυμάτων, ως τοπικό αντισηπτικό και ψυχραντικό καθώς και την αντιμετώπιση μυκητιάσεων. 
Το ρεβέντι χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αφέψημα (1/2-1 κ τσαγιού/φλιτζάνι νερό, να σιγοβράσει σε σιγανή φωτιά) – και σε καταστάσεις δυσκοιλιότητας λαμβάνεται διπλή δοσολογία (μία με το πρωινό ξύπνημα και μία πριν τη βραδινή κατάκλιση). Σε βάμμα καταναλώνονται 1-2 ml βάμματος, 2-3 φορές την ημέρα.
Το ρεβέντι συνδυάζεται επίσης επιτυχώς με πράσινες και καλοκαιρινές σαλάτες, ως μυρωδικό συμπληρώνοντας τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αν και το είδος officinalis χρησιμοποιείται λιγότερο από άλλα είδη του ίδιου γένους (όπως το είδος Ρ. rhabarbarum ή ρεβέντι του κήπου), οι πίτες, τάρτες και τα θίχουλα (ένα είδος ψητού επιδορπίου) από ρεβέντι είναι πολύ διαδεδομένα σε χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία. Το ρεβέντι παράγει μια ξινή σάλτσα που μαζί με ζάχαρη δίνει μια μοναδική γλυκόξινη γεύση σε γλυκά, ενώ αποτελεί μια όμορφη εναλλακτική αντί του λεμονιού στη σαλάτα. 
Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Αξιολόγηστε

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!