Κατασκευαστής: Πιπερόριζα
Κωδικός: p010196
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
2,50€
Product block

Διαθέσιμες Επιλογές

Επικοινωνία
  • Email

    info@ipiperoriza.gr

  • Phone

    210 5691701

Φορμα
Product block

Μπούκοβο
Το μπούκοβο προέρχεται από την πιπεριά (pepper) που ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae) και στο γένος Capsicum annum, που περιέχει πολλά είδη με γλυκούς αλλά και καυτερούς καρπούς. Κατάγεται από περιοχές της τροπικής και υποτροπικής Αμερικής ενώ η καλλιέργεια του ξεκίνησε από το 5000 π.Χ στο Περού.
Είναι μονοετές, ποώδες φυτό, που φτάνει τα 50-70cm ύψος ενώ το ριζικό σύστημα είναι πασσαλώδες και μπορεί να φθάσει σε βάθος 60‐120cm. Τα φύλλα είναι λεπτά ελλειπτικά με μίσχο, που φτάνει τα 3-5cm ενώ τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα και εμφανίζονται στις διακλαδώσεις των βλαστών. Αυτά φέρουν στεφάνη με 5 ή περισσότερα πέταλα που είναι λευκά ή λευκοπράσινα. 
Ο καρπός είναι σαρκώδης  ποικίλου σχήματος με ομφαλό στην κορυφή. Αρχικά το χρώμα του είναι πράσινο και όταν ωριμάσει χρωματίζεται ερυθρός, κίτρινος, πορτοκαλί ή ιώδης. Οι καρποί αποξηραίνονται και κατόπιν τρίβονται για να δώσουν το γνωστό μπούκοβο που είναι η τεμαχισμένη σάρκα της πιπεριάς μαζί με τους σπόρους της.
Το μπούκοβο έχει κόκκινο έντονο χρώμα και είναι κατά κύριο λόγο καυτερό από την ποικιλία καυτερής πιπεριάς αλλά και γλυκό από την αντίστοιχη ποικιλία. Είναι δε το μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα στην κουζίνα της βόρειας Ελλάδας.
Χρησιμοποιείται στο λάχανο τουρσί,  και συνιστάται για τον πατσά και γενικότερα για σούπες, βραστά αλλά και ψητά. Ιδανικό στην φασολάδα ,σε σάλτσες, επίσης προστίθεται και στα κίτρινα τυριά για πιο πικάντικη γεύση. Ταιριάζει με ρίγανη, μαντζουράνα, βασιλικό, μαϊντανό και σκόρδο, πιπέρι.
Οι πιπεριές αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α, C, B6, Κ και μαγγανίου. Αποτελούνται ακόμα από λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, β-καροτίνη και λυκοπένιο. Κύριο συστατικό, στο οποίο οφείλεται η καυστικότητα των καρπών είναι η καψαϊκίνη.
Λέγεται ότι ή ονομασία μπούκοβο δόθηκε στη γνωστή κόκκινη πιπεριά από έναν καλόγερο που την καλλιεργούσε το 16ο αιώνα σε ένα μοναστήρι στη Σερβία. Μπούκοβο ονομάστηκε και το μοναστήρι, στο οποίο καλλιεργούνταν η ομώνυμη πιπεριά.

Αξιολόγηστε

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!