Κατασκευαστής: Πιπερόριζα
Κωδικός: p020220
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
10,00€
Επικοινωνία
  • Email

    info@ipiperoriza.gr

  • Phone

    210 5691701

Φορμα
Product block

Η κράνα (cranberry) ανήκει στην οικογένεια των Κρανειοειδών (Cornaceae) ή Ερεικείδων (Ericaceae) και στο είδος Vaccinium oxycoccus. Προέρχεται από τη νότια Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία αν και
υπάρχει διαφορετικό είδος προερχόμενο από τη νότια Αμερική.


Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως τα κράνα είχαν και μαγικές ιδιότητες. Ο Όμηρος βεβαιώνει ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και την παρέα του, για τροφή, "καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον".
Θεωρούσαν όμως ότι είχαν και θεραπευτικές ιδιότητες γι' αυτό και τα χρησιμοποιούσαν στην αντιμετώπιση παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, της δυσπεψίας, και της καρδιάς.

Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος από 5 έως και 10 μέτρα. Τα άνθη της κρανιάς είναι σε μέγεθος μικρά και το χρώμα τους είναι ροζ ή κίτρινο ανάλογα με την ποικιλία και ανθίζουν το χειμώνα.
Οι καρποί είναι αρχικά άσπροι και στη συνέχεια γίνονται κόκκινοι.

Θεωρούνται υγιεινά φρούτα καθώς δεν περιέχουν χοληστερόλη. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C και D, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορο και σίδηρο. Πολλά βιοενεργά συστατικά όπως το
ελλαγικό, το κιτρικό, το μαλικό, το κινικό, το βενζοϊκό, το χλωρογενικό, το φερουλικό, το ευγενολικό οξύ καθώς και β-καροτένιο, λουτεΐνη και βαλανοκετόνη, προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου.

 Οι ουσίες που περιέχονται σχηματίζουν ένα φράγμα ανάμεσα στα μικρόβια και τα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος, προστατεύοντας από φλεγμονές. Προστατεύουν από την περιοδοντίτιδα. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του,
το φρούτο αποδεικνύεται κατάλληλο για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τα cranberry χρησιμοποιούνται στη μαγειρική λόγω της ξινής γεύσης τους δημιουργώντας περίφημες σάλτσες. Αποξηραίνονται και καταναλώνονται αυτούσια ή σε γλυκά και δημητριακά.

Αξιολόγηστε

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!