Κατασκευαστής: Πιπερόριζα
Κωδικός: p020132
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
3,90€
Επικοινωνία
  • Email

    info@ipiperoriza.gr

  • Phone

    210 5691701

Φορμα
Product block

Κακάο καρποί φυσικοί ( Cacao beans ) 

Μπορούν να αυξήσουν την δύναμη του μυοκαρδίου, να μειώσουν τις θρομβώσεις του αίματος, να ρυθμίσουν την πίεση του αίματος και να μειώσουν την πιθανότητα θρόμβων του αίματος και των εγκεφαλικών. Οι καρποί του κακάο βοηθούν επίσης στη μείωση των συμπτωμάτων και του κινδύνου σκλήρυνσης των αρτηριών, των φλεβών και των εμμηνορροϊκών επώδυνων μυϊκών συστολών. Μειώνουν το άγχος και αυξάνουν την ικανότητα αντιμετώπισης του στρες. Θεωρείται ότι βοηθούν και στη βελτίωση του προβλήματος της πρόωρης εκσπερμάτωσης. 

ΚΑΚΑΟ

Το κακάο (cacao beens) προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου Theobroma cacao της οικογένειας των Στερκουλιοειδών (Sterculiaceae), που κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική.

Η ονομασία του δόθηκε από τον Σουηδό βοτανολόγο, Λίνναιο και μεταφράζεται, από τα αρχαία ελληνικά και το συνδυασμό των λέξεων «Θεός» και «βρώση» που σημαίνει «Τροφή των Θεών». Το κακάο έφθασε στον Παλιό Κόσμο 
το 1544, όταν παρουσιάστηκαν οι σπόροι στον μέλλοντα βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο Β΄. Η ισπανική αριστοκρατία μαγεύτηκε τόσο πολύ, που κράτησαν το κακάο μυστικό από τους ανθρώπους που δεν προέρχονταν από τον κύκλο 
τους για σχεδόν εκατό χρόνια.

Είναι αειθαλές φυτό, που ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα με πολύ ζέστη και υγρασία. Το ύψος φτάνει τα 12m. Τα φύλλα του είναι απλά δερματώδη, επιμήκη και τα άνθη είναι υπόλευκα. Οι καρποί του είναι μεγάλοι, επιμήκεις και φυτρώνουν 
σε δέσμες από τον κορμό του και όχι από την κορυφή ή τα φύλλα του. Οι σπόροι του κακάο αναπτύσσονται σε θύλακες, οι οποίοι περιέχουν 30 με 40 σπόρους, μέσα σε κολλώδη πολτό. Μετά την συγκομιδή τους υπόκεινται σε ζύμωση. 

Περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών (φλαβονοειδή, τανίνες, προκυανίδες), βιταμίνες Α και Ε, θεοβρωμίνη και καφεΐνη, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι πλούσιο και σε μερικά ανόργανα συστατικά όπως το μαγνήσιο, 
το ασβέστιο, ο χαλκός, ο φώσφορος και ο σίδηρος. Τα κύρια λιπαρά οξέα του βούτυρο κακάο είναι το ελαϊκό, το στεατικό, το παλμιτικό και τι λινολενικό οξύ. 

Οι πολυφαινόλες, μειώνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων που συνδέονται με τη θρόμβωση ενώ δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία, μειώνοντας τη χοληστερόλη του αίματος και την αρτηριακή πίεση. 
Ακόμα συμβάλει στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του σκελετού, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της μνήμης. Με την κατανάλωση κακάου, εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν
τη ψυχική διάθεση, καθώς και σεροτονίνη, μία ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Σήμερα εκτός από ρόφημα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, σε σιρόπια, σοκολάτες, κέικ, τούρτες, παγωτά, τρούφες, κ.α. Χρησιμοποιείται όµως και στην παρασκευή φαγητών αν και προορίζεται για πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους, 
αφού µε σάλτσα σοκολάτας συνοδεύονται και αρκετά κρεατικά.

Αξιολόγηστε

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!