Κατασκευαστής: Πιπερόριζα
Κωδικός: p020026
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
2,10€
Product block

Διαθέσιμες Επιλογές

Επικοινωνία
  • Email

    info@ipiperoriza.gr

  • Phone

    210 5691701

Φορμα
Product block

Γάλλιο (Galium) Το γάλλιο (Κολλιτσίδα, Αγριορίζαρο, Αγγλικά: Cleavers, Galium, Goosegrass) είναι γένος φυτών 300 ειδών μεταξύ των οποίων είναι το Galium verum και το Galium aparine (Γάλλιο η απαρίνη) που χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιιδών (Rubiaceae).

Περιλαμβάνει πολυετή, σπανιότερα μονοετή, ποώδη φυτά τα οποία φυτρώνουν σε υγρά δάση, στις όχθες των ποταμών, σε ακτές και σε τέλματα, σε όλες τις ηπείρους εκτός της Αυστραλίας. Έχουν τετραγωνικό, τριχωτό βλαστό ο οποίος φτάνει σε ύψος τα 3m και καταλήγει σε λεπτό και έρπον ρίζωμα. Φέρουν λογχοειδή ή γραμμοειδή φύλλα, τα οποία φύονται κατά σπονδύλους. Τα άνθη τους, διατεταγμένα κατά μασχαλιαίους βότρεις ή επάκριες φόβες, έχουν λευκό, κίτρινο ή πρασινωπό χρώμα. Ο καρπός τους είναι αδιάρρηκτη κάψα, σχηματισμένη από δύο όμοιους σφαιρικούς ή ωοειδείς λοβούς, καθένας από τους οποίους περιέχει δύο σπέρματα. Ανθίζουν από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

Το Galium aparine είναι μονοετής πόα, αυτοφυής σε όλη την Ελλάδα, σε καλλιεργημένους και χέρσους αγρούς, θαμνότοπους, φράχτες κ.α. Οι λεπτοί, τετραγωνικοί του βλαστοί, όπως επίσης και οι δίλοβοι καρποί του, φέρουν πυκνές, μικροσκοπικές, αγκιστροειδείς τρίχες με τις οποίες προσκολλώνται στο τρίχωμα των ζώων και στα ενδύματα. Έχει λογχοειδή φύλλα, σε ομάδες των 6-9 ανά σπόνδυλο, και πολύ μικρά λευκά άνθη, με σταυροειδή στεφάνη. Πρόκειται για ένα φυτό που προτιμά τα υγρά μέρη και για το λόγο αυτό το βρίσκουμε κοντά στις κοίτες των ποταμών και σε βοσκότοπους.

Οι Γάλλοι το ονομάζουν caillelait είναι δηλαδή το φυτό που μπορεί να πήξει το γάλα. Παραδοσιακά ο λαός μας χρησιμοποιούσε το βότανο αυτό για περιποίηση πληγών και ελκών καθώς και για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με μία αντίληψη, το γάλιο, μπορεί να καταπραΰνει τους πόνους του καρκίνου. Έχει διουρητικές, αντισπασμωδικές και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Χρησιμοποιείται επίσης και κατά του σκώρου.

Περιέχει ασπερουλοσιδικό γλυκοσίδιο, κουμαρίνες, βιταμίνη C, χλωροφύλλη, ασπερουλοζίδη, τανίνες, γαλοτανικό οξύ και κιτρικό οξύ και χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού και ως διεγερτικό του λεμφικού συστήματος. Στη πρώτη περίπτωση, θεωρείται ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών και χρησιμοποιείται για την απόπλυση άμμου και λίθων στο ουροποιητικό. Η διουρητική του δράση πιστεύεται ότι είναι σημαντική για τον καθαρισμό ολόκληρου του ουροποιητικού σωλήνα και ως εκ τούτου είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων που προέρχονται από φλεγμονές στο ουροποιητικό. Στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιείται ως αντιοξειδωτικό και ως εξαγνιστικό του αίματος. Διεγείροντας το λεμφικό σύστημα ανακουφίζει τους πρησμένους λεμφαδένες. Το λεμφικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Έτσι θεωρείται ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως είναι η ψωρίαση, τα εκζέματα, η ακμή και η αρθρίτιδα ασθένειες που η θεραπεία τους απαιτεί την αποτοξίνωση του οργανισμού. Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, θεωρείται ακόμη χρήσιμο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Αξιολόγηστε

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!