Κατασκευαστής: Πιπερόριζα
Κωδικός: p020033
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
3,20€
Product block

Διαθέσιμες Επιλογές

Επικοινωνία
  • Email

    info@ipiperoriza.gr

  • Phone

    210 5691701

Φορμα
Product block

Είναι φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων (Compositae) και στο είδος Artemisia dracunculus (Αγγλικά: Tarragon, Γαλλικά – Γερμανικά: Estragon). Έχει καταγωγή από την ανατολική Ευρώπη. 

Είναι πολυετής ποώδης θάμνος του οποίου το ύψος φτάνει το 80 – 120 εκ. Τα φύλλα του είναι άμισχα, λογχοειδή με λεία χείλη 10 εκ. και εκφύονται κατ’ εναλλαγή υπό γωνία. Τα χλωρά φύλλα του είναι εδώδιμα και τα άνθη του είναι μικρά κίτρινα και αναπτύσσονται σε ταξιανθίες. Τους χειμερινούς μήνες επιζεί μόνο το ριζικό του σύστημα. 

Στην αρχαιότητα το μείγμα χυμών εστραγκόν και μάραθου ήταν το ποτό των βασιλέων της Ινδίας. Οι Ρωμαίοι το τοποθετούσαν (κατάπλασμα) σε πληγές από δαγκώματα φιδιών.

Σήμερα υπάρχουν δύο είδη το Γαλλικό και το Γερμανικό τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαγειρική προσθέτοντας όμορφο άρωμα. Τα φύλλα περιέχουν ιώδιο, βιταμίνες Α και C. Επίσης είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου. Τα φύλλα του γαλλικού εστραγκόν περιέχουν περίπου 2-3% αιθέριο έλαιο με κύρια συστατικά την εστραγκόλη (80 %), στην οποία οφείλεται το άρωμα του και την ανηθόλη (10%). 

Τα φύλλα του ρωσικού περιέχουν 1% αιθέριο έλαιο και τα κύρια συστατικά του είναι σαμπινίνη (50%), μεθυλική ευγενόλη (30%), ελεμισίνη, ισοελεμισίνη και β- οκιμένη. Δεν περιέχει εστραγκόλη και για τον λόγο αυτό δεν έχει την γλυκιά μυρωδιά του γαλλικού εστραγκόν, τα φλαβονοειδή (κερσετίνη), που περιέχει του δίνουν την σκληρή και στυφή γεύση. 

Το αιθέριο έλαιο του γαλλικού είναι πιο ευώδες και έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από το αιθέριο έλαιο του ρωσικού εστραγκόν. Το αιθέριο έλαιο περιέχει ακόμα σημαντικές ποσότητες limonene, γνωστό αντιοξειδωτικό και αντιβακτηριακό. 

Αξιολόγηστε

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!