Κατασκευαστής: Πιπερόριζα
Κωδικός: p020149
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
4,00€
Product block

Διαθέσιμες Επιλογές

Επικοινωνία
  • Email

    info@ipiperoriza.gr

  • Phone

    210 5691701

Φορμα
Product block

ΜΥΡΤΙΛΟΣ 

Η επιστημονική ονομασία του μύρτιλου (blueberry) είναι Vaccinium myrtillus (Βακκίνιο το Μύρτιλο) και ανήκει στην οικογένεια των Ερικοειδών (Ericaceae). Είναι φυτό ιθαγενές των Ινδιών και απαντάται αυτοφυές στις Άνδεις.

Ο μύρτιλος είναι μικρός φυλλοβόλος θάμνος, με φύλλα απλά κατ’ εναλλαγή τεταγμένα, στρογγυλά και πριονωτά. Τα άνθη του είναι μοναχικά σε μικρά τσαμπιά με κάλυκα με 4-5 σέπαλα. Το χρώμα τους είναι πρασινωπό ή ροζ σε σχήμα μικρού κουδουνιού ενώ ο καρπός του είναι ιώδης ή σπάνια λευκός. 

 
Ο Θεόφραστος το αποκαλεί «η άμπελος εν Ίδη». Σε περίοπτη θέση στα συγγράμματα τους τον αναφέρουν ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος. Οι Ελισαβετιανοί φαρμακοποιοί έφτιαχναν από τους καρπούς ένα σιρόπι, το οποίο ονόμαζαν «Ρομπ», για τη θεραπεία της διάρροιας. Η ιστορία του φυτού ξεκινά όμως από τη μακρινή Σιβηρία, στα έλη όπου βρέθηκε το ασυνήθιστο φυτό Vaccinium Corumbosum. Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι απολάμβαναν το χρώμα και το άρωμα του φυτού χωρίς να γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες. Όταν βρέθηκε στα χέρια των Aμερικανών επιστημόνων εξημερώθηκε μετά από μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες. 

Τώρα τα blueberrιes διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης, όπως απέδειξαν οι αμερικανοί επιστήμονες, έχει την ικανότητα να επιβραδύνει τους μηχανισμούς της γήρανσης. Ο χυμός του φυτού αυξάνει την αντοχή των αιμοφόρων αγγείων, ρυθμίζει τη λειτουργία πολλών ενδοκρινών αδένων, και χαρακτηρίζεται από αγγειοδιασταλτικές, αντιαρτηριοσκληρυντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Κατευνάζει επίσης τις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού στα φάρμακα και στα προϊόντα διατροφής. Εμφανίζει μια ασυνήθιστη αντιβιοτική δράση εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηριδίων, που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Περιέχει χημικές ουσίες που καταστέλλουν τα συμπτώματα της διάρροιας και δρα κατά των ιών. Επίσης έχει αποδειχθεί  ότι το μύρτιλλο βελτιώνει την όραση.

Το μύρτιλο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες, στις βιταμίνες Α, C, Ε, β-καροτένιο, κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, ενώ παράλληλα περιέχει ίχνη κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου. Ο καρπός του διακρίνεται για την ελαφρά του περιεκτικότητα σε σάκχαρα ενώ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχει ανθοκυανοσίνες, σε πεντοζιδινικές βάσεις και τανίνες. Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν κινικό οξύ και διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα ακετυλοσαλικυλικού οξέος (το φυσικό συστατικό της ασπιρίνης).

Οι καρποί είναι ξινοί και στυπτικοί, τρώγονται ωμοί και γίνονται εξαιρετικές μαρμελάδες, σάλτσες παγωτού ή προστίθενται σε διάφορα γλυκά. Τα προϊόντα του μύρτιλλου αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών καθώς και στη φαρμακοβιομηχανία.

Αξιολόγηστε

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!