Τα αμύγδαλα, αν και πρόκειται για υψηλής θερμιδικής αξίας
τροφή (μία χούφτα, δηλ. 30 γρ. αμύγδαλα αποδίδουν 165 θερμίδες) αποτελούν
σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης,
καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Θρεπτικά συστατικά |
28 γρ αμύγδαλα (περίπου 23 τμχ) |
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη* |
Ενέργεια |
160 θερμίδες |
8% |
Λιπαρά |
14 γραμμάρια |
22% |
Κορεσμένα λιπαρά |
3.5 γραμμάρια |
5% |
Μονοακόρεστα λιπαρά |
9.0 γραμμάρια |
- |
Χοληστερόλη |
0 γραμμάρια |
0% |
Νάτριο |
0 γραμμάρια |
1% |
Κάλιο |
200 mg |
6% |
Υδατάνθρακες |
6 γραμμάρια |
2% |
Φυτικές ίνες |
3 γραμμάρια |
12% |
Πρωτείνες |
6 γραμμάρια |
15% |
Βιταμίνη Ε |
7,27 γραμμάρια |
3,5% |
Μαγνήσιο |
77 γραμμάρια |
71,3% |
Σίδηρο |
1,05 γραμμάρια |
4,14% |
*GDA’s ή Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη με βάση
δίαιτα 2000 θερμίδων
Προστασία από εκφυλιστικές ασθένειες
Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που
προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες και συμβάλλει
στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων. Από έρευνες έχει φανεί ότι μια
χούφτα αμύγδαλα παρέχει 35% της συνιστώμενης ημερησίας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε.
Το μαγνήσιο συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών ενώ οι φυτικές
ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος.
Η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, των τριχών και των νυχιών, ενώ
τα μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση της ολικής χοληστερίνης αν
αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά.
Μείωση της LDL και αύξηση της HDL
Τα αμύγδαλα μειώνουν επίσης τα επίπεδα της λεγόμενης
"κακής" χοληστερίνης (LDL), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση
καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την "καλή"
χοληστερίνη (HDL).
Πώς να τα καταναλώσουμε;
Πώς όμως θα εισάγουμε τα αμύγδαλα στη διατροφή μας; Κατ’
αρχάς είναι ένα απολαυστικό σνακ, που μπορεί να καταναλωθεί είτε τις πρωινές
είτε τις απογευματινές ώρες. Επίσης, μπορούν να καταναλωθούν και μαζί με τα
δημητριακά μας στο πρωινό γεύμα. Η αμυγδαλόψιχα ή τα τεμαχισμένα αμύγδαλα
μπορούν να προστεθούν σε αρκετά φαγητά και κυρίως σε σαλάτες και γλυκά.